gele verhalenbus coronaproofIn deze Coronatijd heeft de Gele Verhalenbus de afgelopen zomer ervaring opgedaan met het voorlezen buiten de bus. Bij goed weer lazen we buiten de bus voor onder een partytent. De kinderen op de bekende stoeltjes uit de bus. De knuffels bleven in de bus. De ouders, opa’s en oma’s op krukken achteraan met inachtneming van de 1.5 meter maatregel. Een goastok van 1.5 meter hielp ons daarbij.
De reacties waren prima en onze ervaringen positief. Voor ons is duidelijk dat we op dit moment en de komende maanden niet in de bus voor willen lezen.
Met de herfst en de winter voor de deur ontwikkelen we nu een alternatief voorleesprogramma voor de komende periode. Sandra en Josje willen in een sfeervolle setting binnen de scholen en binnen de kinderopvang voorlezen aan jonge kinderen.
Met de Kinderboekenweek 2020 in zicht willen we heel binnenkort onze aangepaste manier presenteren.

Op deze site laten we snel weten hoe we dit vorm gaan geven.

Stichting De Gele Verhalenbus heeft, na wat de regering heeft besloten, haar activiteiten voorlopig stopgezet. Zoals de richtlijnen nu zijn, zal deze stopzetting in ieder geval tot 1 juni 2020 duren. De Gele Verhalenbus wacht dan nog twee weken om eventuele ontwikkelingen die zich kunnen voordoen te beoordelen. De organisaties en instellingen waar al afspraken mee zijn gemaakt, zullen hierover bericht worden. Natuurlijk vinden wij het heel jammer dat onze voorleesactiviteiten tijdelijk geen doorgang kunnen vinden, maar de gezondheid van de mensen is veel belangrijker. Zodra het weer kan en de beperkingen worden opgeheven komen wij graag weer voorrijden met onze gele verhalenbus.

2020 01 24 Josje en Sandra voor hun Gele Verhalenbus Foto RTV OostJosje en Sandra voor hun Gele Verhalenbus Foto RTV OostOp 23 januari heeft RTV Oost onze bus in het nieuws geplaatst. Sandra en Josje werden in de bus geïnterbviewed. Dit is wat RTV Oost als inleiding bij het interview heeft geplaatst:

Sinds woensdag staat Nederland even helemaal in het teken van voorlezen, verhaaltjes en prentenboeken. Want het zijn de Nationale Voorleesdagen. Een drukke periode voor Josje de Val en Sandra Nieland. Samen rijden zij in de Gele Verhalenbus. Een oude bus die écht rijdt en op bezoek gaat bij scholen, peuterspeelzalen en bibliotheken in de omgeving van Deventer.

Klik op onderstaande link om het hele artikel te lezen en bekijk ook het interview (filmpje) op de website van RTV Oost.

 

https://www.rtvoost.nl/nieuws/324785/Heb-jij-hem-al-gespot-in-Deventer-De-Gele-Verhalenbus-rijdt-weer-volop

 

Het leesplezier van Nederlandse leerlingen daalt, net als hun leesvaardigheid. Scholen en bibliotheken zetten kinderboekenschrijvers in, of een voorleeshond.
Het wordt dus hoog tijd dat deze scholen de Gele Verhalenbus ook ontdekken. Want wij weten ondertussen dat kinderen die door ons zijn voorgelezen vaak ook zelf gaan lezen.
Lees hieronder het artikel over leesplezier dat op 9 juli 2018 in de nrc verscheen (geschreven voor journalist Mirjam Remie). Of open het artikel op de site van nrc via deze link.

Op woensdag 4 juli 2018 heeft Alice van Diepen, directeur van de Bibliotheek Deventer de Citroën HY bus overgedragen aan Stichting Gele Verhalenbus.
Alice van Diepen en Paul Nieland, voorzitter van Stichting Gele Verhalenbus, ondertekenden de overdrachtsovereenkomst.
In een ontspannen sfeer wisselden felicitaties en dankwoorden elkaar af.
De bibliotheek juicht het initiatief van Stichting Gele Verhalenbus, om door te gaan met de voorleesactiviteiten in deze karakteristieke bus, toe.
Sandra en Josje staan te popelen om mooie boeken voor te lezen.
Ina Klaren overhandigde de sleutels van de bus, een houten boekenstempel en een doos met gele verf voor het onderhoud van het gele busje.

 

handtekening acte Stichting Gele VerhalenbusHet bestuur van de opgerichte Stichting; Paul Nieland (voorzitter), Josje de Val (secretaris), Marco van Wijck (penningmeester) hebben hun handtekening gezet onder de akte van oprichting.

We werden vriendelijk ontvangen op het notariskantoor Hak en Rein Vos in Lelystad.

Wij kijken uit naar woensdag 4 juli 2018,want dan vindt de overdracht plaats van de HY Citroën bus. De Bibliotheek Deventer zal de bus dan overdragen aan Stichting Gele Verhalenbus.

En ja...............op 9 10 en 11 juli gaat de bus al op pad.
Sandra Nieland leest die dagen voor op Peuterspeelzaal Spring in 't Veld in Schalkhaar.

We houden je graag op de hoogte van alle ontwikkelingen.
Blijf ons volgen door je te abonneren op de nieuwsbrief.

 

bus voorkant 550pxbSinds september 2013 rijdt de Citroën HY uit 1973 rond als De Gele Verhalenbus.
Nadat de bus destijds door de voormalige eigenaar aan de bibliotheek Deventer werd geschonken om het voorlezen aan kinderen te promoten is de bus al op vele scholen en andere plekken in Deventer en omgeving geweest.

Voorleesteam GVB 350pxb

In maart 2018 is de Bibliotheek Deventer met de bus gestopt. Enkele vrijwilligers uit die tijd hebben in juni 2018 de bus overgenomen en zetten de wens van de voormalige eigenaar voort.
Deze groep vrijwilligers werkt momenteel aan de opzet van een nieuwe kleine organisatie achter de Gele Verhalenbus.

Het doel is om vanaf het schooljaar 2018-2019 weer regelmatig bij scholen, buurtcentra, bibliotheken, enz langs te gaan om kinderen te komen voorlezen.

Kom svp regelmatig terug op deze website en volg hier de ontwikkelingen van de Gele Verhalenbus.
U kunt zich ook abonneren op onze (gratis) nieuwsbrief. Zodra er ontwikkelingen zijn of dat er meer duidelijk is over de mogelijkheden om de bus (met voorlezende vrijwilliger) te reserveren, de tarieven hiervoor, enz dan bent u via onze nieuwsbrief direct op de hoogte.

Naar boven