Omdat de Gele Verhalenbus het voorlezen aan jonge kinderen propageert willen we u graag wijzen op twee  recente publicaties van de Stichting Lezen.

Via de onderstaande links kunt u de artikelen lezen.

 

Vanaf de oprichting van de Stichting in 2018 werd diverse malen geprobeerd subsidie te verwerven bij verschillende fondsen, maar tot op heden zonder succes. Na het bezoeken van de door het Kunstcircuit van de Gemeente Deventer georganiseerde speeddate voor Fondsenwerving op 21 september 2020 werd opnieuw subsidie aangevraagd bij enkele instanties. We zijn zeer verheugd dat we ditmaal wel subsidie gaan ontvangen.
Onder de subsidieregeling Meedoen van de Gemeente Deventer werd éénmalig een waarderingssubsidie toegekend.
De provincie Overijssel kende ons tevens onder de regeling Vitale en gezonde samenleving éénmalig een Corona- projectsubsidie toe.
We zijn de subsidiegevers zeer erkentelijk voor hun bijdrage aan de Stichting Gele Verhalenbus. Zo kunnen we al onze plannen en investeringen in de nieuwe aanpak “Coronaproof voorlezen” realiseren.

binnen lezen in speciale tentStichting Gele Verhalenbus wil bevorderen dat jonge kinderen leesplezier ontwikkelen. Door het voorlezen van mooie prentenboeken willen we de woordenschat en de taalvaardigheid stimuleren. Jonge kinderen ontdekken de wereld van boeken en gaan plezier beleven aan het zelf lezen.
I.v.m. de 1.5 m samenleving is de bus op dit moment jammer genoeg te klein om in voor te lezen.
Vanaf 1 oktober 2020 bieden we een nieuwe aanpak die coronaproof is.
De Stichting Gele Verhalenbus komt graag naar u toe.

Dit bieden wij:

  • voorlezen onder een gele partytent. We brengen de sfeer van de bus binnen op uw locatie. Aan de partytent hangen twee wanden van grote fotodoeken met de binnen- en buitenkant van de Gele Verhalenbus. Stoeltjes, knuffels en koffers met boeken uit de bus nemen we mee naar de binnenbus.
  • er is plaats voor maximaal 15 kinderen.
  • begeleiders zitten op krukken achteraan op 1.5 m.

Dit vragen wij:

  • een rustige plek in uw school of kinderopvang.
  • ruimte van 4 bij 4 voor de partytent.
  • we willen om de tent heen kunnen lopen.

De kosten zijn hetzelfde als wanneer we in de Gele Verhalenbus voorlezen.

Klik hier voor meer over de bus binnen.

Graag tot ziens buiten de bus.

gele verhalenbus coronaproofIn deze Coronatijd heeft de Gele Verhalenbus de afgelopen zomer ervaring opgedaan met het voorlezen buiten de bus. Bij goed weer lazen we buiten de bus voor onder een partytent. De kinderen op de bekende stoeltjes uit de bus. De knuffels bleven in de bus. De ouders, opa’s en oma’s op krukken achteraan met inachtneming van de 1.5 meter maatregel. Een goastok van 1.5 meter hielp ons daarbij.
De reacties waren prima en onze ervaringen positief. Voor ons is duidelijk dat we op dit moment en de komende maanden niet in de bus voor willen lezen.
Met de herfst en de winter voor de deur ontwikkelen we nu een alternatief voorleesprogramma voor de komende periode. Sandra en Josje willen in een sfeervolle setting binnen de scholen en binnen de kinderopvang voorlezen aan jonge kinderen.
Met de Kinderboekenweek 2020 in zicht willen we heel binnenkort onze aangepaste manier presenteren.

Op deze site laten we snel weten hoe we dit vorm gaan geven.

Stichting De Gele Verhalenbus heeft, na wat de regering heeft besloten, haar activiteiten voorlopig stopgezet. Zoals de richtlijnen nu zijn, zal deze stopzetting in ieder geval tot 1 juni 2020 duren. De Gele Verhalenbus wacht dan nog twee weken om eventuele ontwikkelingen die zich kunnen voordoen te beoordelen. De organisaties en instellingen waar al afspraken mee zijn gemaakt, zullen hierover bericht worden. Natuurlijk vinden wij het heel jammer dat onze voorleesactiviteiten tijdelijk geen doorgang kunnen vinden, maar de gezondheid van de mensen is veel belangrijker. Zodra het weer kan en de beperkingen worden opgeheven komen wij graag weer voorrijden met onze Gele Verhalenbus.

2020 01 24 Josje en Sandra voor hun Gele Verhalenbus Foto RTV OostJosje en Sandra voor hun Gele Verhalenbus Foto RTV OostOp 23 januari heeft RTV Oost onze bus in het nieuws geplaatst. Sandra en Josje werden in de bus geïnterviewd. Dit is wat RTV Oost als inleiding bij het interview heeft geplaatst:

"Sinds woensdag staat Nederland even helemaal in het teken van voorlezen, verhaaltjes en prentenboeken. Want het zijn de Nationale Voorleesdagen. Een drukke periode voor Josje de Val en Sandra Nieland. Samen rijden zij in de Gele Verhalenbus. Een oude bus die écht rijdt en op bezoek gaat bij scholen, peuterspeelzalen en bibliotheken in de omgeving van Deventer."

Klik op onderstaande link om het hele artikel te lezen en bekijk ook het interview (filmpje) op de website van RTV Oost.

 

https://www.rtvoost.nl/nieuws/324785/Heb-jij-hem-al-gespot-in-Deventer-De-Gele-Verhalenbus-rijdt-weer-volop

 

Het leesplezier van Nederlandse leerlingen daalt, net als hun leesvaardigheid. Scholen en bibliotheken zetten kinderboekenschrijvers in, of een voorleeshond.
Het wordt dus hoog tijd dat deze scholen ook de Gele Verhalenbus ontdekken. Want wij weten ondertussen dat kinderen die door ons zijn voorgelezen vaak ook zelf gaan lezen.
Lees hieronder het artikel over leesplezier dat op 9 juli 2018 in de nrc verscheen (geschreven voor journalist Mirjam Remie). Of open het artikel op de site van nrc via deze link.

Op woensdag 4 juli 2018 heeft Alice van Diepen, directeur van de Bibliotheek Deventer de Citroën HY bus overgedragen aan Stichting Gele Verhalenbus.
Alice van Diepen en Paul Nieland, voorzitter van Stichting Gele Verhalenbus, ondertekenden de overdrachtsovereenkomst.
In een ontspannen sfeer wisselden felicitaties en dankwoorden elkaar af.
De bibliotheek juicht het initiatief van Stichting Gele Verhalenbus, om door te gaan met de voorleesactiviteiten in deze karakteristieke bus, toe.
Sandra en Josje staan te popelen om mooie boeken voor te lezen.
Ina Klaren overhandigde de sleutels van de bus, een houten boekenstempel en een doos met gele verf voor het onderhoud van het gele busje.

 

handtekening acte Stichting Gele VerhalenbusHet bestuur van de opgerichte Stichting; Paul Nieland (voorzitter), Josje de Val (secretaris), Marco van Wijck (penningmeester) hebben hun handtekening gezet onder de akte van oprichting.

We werden vriendelijk ontvangen op het notariskantoor Hak en Rein Vos in Lelystad.

Wij kijken uit naar woensdag 4 juli 2018,want dan vindt de overdracht plaats van de HY Citroën bus. De Bibliotheek Deventer zal de bus dan overdragen aan Stichting Gele Verhalenbus.

En ja...............op 9 10 en 11 juli gaat de bus al op pad.
Sandra Nieland leest die dagen voor op Peuterspeelzaal Spring in 't Veld in Schalkhaar.

We houden je graag op de hoogte van alle ontwikkelingen.
Blijf ons volgen door je te abonneren op de nieuwsbrief.

 

bus voorkant 550pxbSinds september 2013 rijdt de Citroën HY uit 1973 rond als De Gele Verhalenbus.
Nadat de bus destijds door de voormalige eigenaar aan de bibliotheek Deventer werd geschonken om het voorlezen aan kinderen te promoten is de bus al op vele scholen en andere plekken in Deventer en omgeving geweest.

Voorleesteam GVB 350pxb

In maart 2018 is de Bibliotheek Deventer met de bus gestopt. Enkele vrijwilligers uit die tijd hebben in juni 2018 de bus overgenomen en zetten de wens van de voormalige eigenaar voort.
Deze groep vrijwilligers werkt momenteel aan de opzet van een nieuwe kleine organisatie achter de Gele Verhalenbus.

Het doel is om vanaf het schooljaar 2018-2019 weer regelmatig bij scholen, buurtcentra, bibliotheken, enz langs te gaan om kinderen te komen voorlezen.

Kom svp regelmatig terug op deze website en volg hier de ontwikkelingen van de Gele Verhalenbus.
U kunt zich ook abonneren op onze (gratis) nieuwsbrief. Zodra er ontwikkelingen zijn of dat er meer duidelijk is over de mogelijkheden om de bus (met voorlezende vrijwilliger) te reserveren, de tarieven hiervoor, enz dan bent u via onze nieuwsbrief direct op de hoogte.

Naar boven